by

Cum se reinnoieste viza pentru SUA fara interviu?

Probabil va aflati aici pentru ca ati primit un email de la Ambasada SUA care are subiectul Ambasada SUA la București vă invită să beneficiați de programul de reînnoire a vizelor fără interviu. Trimis de Bucharest, Visa Renew at state.gov.

Daca nu aveti si nu ati avut in trecut o viza pentru SUA insa vreti sa aplicati pentru una, am un articol mai vechi dar inca util (bine, poate doar cu ceva linkuri stricate) aici: https://cristinastoica.ro/viza-pentru-sua/

Deci cum putem sa reinnoim viza pentru SUA fara interviu?

In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru a fi eligibil(ă) pentru programul de reînnoire a vizelor fără interviu, trebuie să îndepliniți următoarele criterii:

• Trebuie sa fiti cetățean roman.
• Trebuie să reînnoiți o viză din aceeași categorie cu cea pe care o dețineți.
• Viza poate fi încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 de luni.
• Nu ati avut niciodată probleme cu legea.
• Aveti un pasaport valabil.
• Sa achitati taxa de 185 USD in lei la cursul zilei.

Care sunt pasii care trebuie urmati pentru a reinnoi viza SUA fara interviu (pasii de mai jos se potrivesc pentru viza de tip B1/B2)?

1. Fotografia pentru viza SUA

La fel ca si prima oara cand ati aplicat pentru viza, este nevoie de o fotografie de calitate. Fotografia in format electronic va fi urcata in formularul DS-160, insa mai este nevoie de inca o fotografie tiparita (2 x 2 inches / 51 x 51 mm) pentru dosarul ce se trimite la ambasada prin curier.
Detaliile despre cum trebuie facuta aceasta fotografie pot fi gasite aici:
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/photos/photo-examples.html
Cerintele foto in limba romana se mai gasesc si aici: https://www.ustraveldocs.com/ro/ro/step-2/#photos-and-fingerprints

2. Cum se completeaza formularul DS-160

Raspunsul este? Formularul DS-160 se completeaza fix ca si data trecuta cand ati aplicat pentru viza SUA!

La aceeasi adresa, alegeti START AN APPLICATION: https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx
Cateva reguli de respectat:
– Pastrati CODUL aplicatiei (incepe cu AA…);
– Apasati cat mai des butonul SAVE pentru a evita pierderea datelor pe parcurs;
– Scrieti doar cu MAJUSCULE;
– NU folositi diacritice (decat pentru Full Name in Native Language);
National Identification Number este acelasi lucru cu CNP-ul dumneavoastra;
Nu folositi cratima daca aveti doua prenume, chiar daca asa este scris in buletin, cratima nu este acceptata de sistem;
– Adresa la care veti locui in state poate fi adresa unui hotel, nu este obligatoriu sa stiti exact unde veti sta;
– Rudele de care sunteti intrebati sunt: mama, tata, rudele in linie directa care locuiesc in SUA, bifa daca exista alte rude care locuiesc in SUA (pe care nu trebuie sa le numiti, ci doar ca fapt divers);
– Vi se vor pune aproximativ 25 de intrebari care tin de siguranta nationala (boli, activitati teroriste, infractiuni anterioare) – bifati conform realitatii, nu riscati sa mintiti, pentru ca verificarile vor aduce adevarul la suprafata si faptul ca ati fost prinsi cu minciuna va micsoreaza sansa de a mai primi viza in viitor;
– Cititi cu atentie toate informatiile si semnati electronic aplicatia;
– Salvati & tipariti pagina de confirmare cu cod de bare (Confirmation page) – va trebuie la dosar atunci cand trimiteti actele prin curier.

3. Plata taxei pentru reinnoirea vizei SUA

Pentru a putea plati taxa pentru viza SUA (185 USD / 851 RON in februarie 2024) trebuie sa va creati un cont pe portalul US Travel Docs aici: https://portal.ustraveldocs.com/?language=Romanian&country=Romania
Si apoi sa va generati un numar de referinta (Deposit Slip) aici:
https://portal.ustraveldocs.com/confirmreceipt
Atentie, pe deposit slip este o data a expirarii, nu depuneti banii dupa acea data pentru ca este putin probabil sa ii mai recuperati, si nici nu vi se va lua in considerare plata.
Dupa ce faceti plata – ori la o sucursala Banca Transilvania, ori dintr-un cont personal prin scanarea codului de bare – puteti reveni in 48 de ore pentru a introduce numarul de chitanta si a continua procesul.
De retinut ca numarul de chitanta in cazul platii din contul personal BT nu este foarte evident – trebuie sa intrati la tranzactii si sa introduceti doar ultimele 8 cifre ale UID-ului, nu tot acel lung cod. Daca nu va descurcati, suportul tehnic de la Banca Transilvania va poate ajuta cu aceasta informatie.

4. Generarea cererii de reinnoire viza SUA fara interviu

Pentru a genera aceasta cerere de reinnoire a vizei pentru SUA fara interviu, trebuie sa va reintoarceti in contul creat aici: https://portal.ustraveldocs.com/?language=Romanian&country=Romania si sa mai raspundeti la cateva intrebari pentru a vedea daca indepliniti criteriile pentru a solicita reinnoirea vizei fara interviu.
Apoi se va genera o cerere pe care trebuie sa o salvati si sa o tipariti.
Retineti aici UID-ul contului de aplicant – este un cod de 8 cifre in dreapta sus, intre paranteze, langa adresa voastra de email.

(Copyright imagine https://www.ustraveldocs.com/ph/ph-svc-travelcoordinator.asp )

5. Trimiterea actelor / Comanda expediere

Inainte de a trimite actele, va recomand sa retineti numarul pasaportului pentru ca veti avea nevoie de el cand veti interoga sistemul pentru a afla statusul aplicatiei.

Documentele obligatorii sunt:
– formularul 221g – la UID puneti codul de 8 cifre din contul US Travel Docs si enumerati documentele depuse – cu data si semnatura;
– pagina de confirmare a formularului DS-160;
– pașaportul valabil și pașapoartele anterioare cu vize;
– o fotografie recentă 2x2inches;
– pagina de confirmare „Fara interviu”;
– chitanța de la bancă/dovada platii;
– copie după certificatul de casatorie/hotărârea de divorț sau orice alt document care să dovedeascs schimbarea de nume;
– orice alte documente justificative in functie de tipul vizei;
– plic cartonat daca expediati de acasa (daca depuneti actele la centru FAN Courier, au ei plicuri cartonate contracost);
– AWB-ul generat mai jos.

Partea aceasta a procesului este cea mai ciudata pentru ca instructiunile nu sunt deloc clare si te poti impotmoli foarte usor.
Trebuie sa intrati pe site-ul celor care se ocupa de transmiterea documentelor – VFS Global – de preferat din Firefox sau alt browser, pentru ca pe Chrome lipsesc diverse butoane vitale. https://vfs.gtspremium.com/#/ este site-ul lor, insa colaboreaza cu Fan Courier.
Reference ID este UID-ul din US Travel Docs, acela pe care v-am rugat sa il retineti mai sus.
Aici este foarte important sa alegeti doar ultimele 3 optiuni, primele doua sunt doar pentru returul documentelor si puteti fi pacaliti ca ati bifat ce trebuie.

Eu am patit-o sa astept cateva zile degeaba, crezand ca ma va cauta curierul, fara vreun semn, dar le-am scris la usgss_romania@vfsglobal.com si m-au lamurit ce gresisem.
Eu am ales sa fac drop off la Fan Curier pe Stirbei Voda.
Foarte important: Acest pas se finalizeaza cu succes doar daca primiti pe email un AWB! Fara AWB, nu ati comandat de fapt serviciul de expediere si asteptati degeaba.

 

6. Verificare status pasaport

Trimiteţi un e-mail la adresa passportstatus@ustraveldocs.com
În câmpul subiect şi/sau în corpul mesajului introduceţi numărul de paşaport folosit în efectuarea programării
Nu includeţi niciun alt text. Veţi primi un răspuns automat cu statusul.

 

7. Primirea actelor / Comanda livrare

Veti fi notificati pe email cand/daca viza a fost reinnoita cu succes. La mine a durat o saptamana (trimis acte miercuri, primit pasaport urmatoarea miercuri). In acel moment puteti comanda serviciul de retur documente de pe acelasi site – VFS Global – primele 2 optiuni. Eu am chemat curierul acasa, si am platit cash 52 de lei.

Succes!

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.