Skip to content

CIV pierdut. Cum se obtine un duplicat CIV inlocuitor?

Sa zicem ca ati pierdut cartea de identitate a vehiculului dar inca mai aveti talonul de inmatriculare. Ce trebuie sa faceti pentru a obtine un duplicat CIV care sa il inlocuiasca pe cel pierdut? Nu aveti cum sa ignorati problema, pentru ca CIV-ul este obligatoriu pentru ITP. Instructiunile de mai jos reprezinta pasii pe care i-am urmat eu pentru a obtine un duplicat CIV, sunt valabile in iulie 2014, insa cu mentiunea ca lucrurile se pot schimba pe parcurs.

Duplicat CIV
Duplicat CIV

La RAR informatiile sunt putine si dureaza mult daca nu stiti ordinea pasilor – CUM SA PROCEDEZ ÎN CAZUL PIERDERII, FURTULUI SAU DISTRUGERII CARTII DE IDENTITATE (C.I.V.) A VEHICULULUI? –  iar la telefon va/le pot scapa detalii. De aceea, iata ce pasi trebuie sa urmati pentru a obtine duplicatul CIV.

Pasul 1:

Se merge la RAR (Grivita sau Voluntari unde e mai aproape sau comod) cu talonul masinii si cu actul de identitate (nu este necesara programare). Acolo reprezentantul RAR completeaza doua formulare (unul pentru Monitorul Oficial si altul pentru Politie). Eu am fost la Grivita.

Pasul 2:

Se merge la Monitorul Oficial cu formularul special si se plateste la casierie contravaloarea anuntului pierderi acte (21 lei). Dupa ce s-a platit anuntul se merge la publicarea anuntului care este tot in incinta Monitorului Oficial. Atentie sa nu plecati fara sa dati anuntul. Se returneaza o parte a anuntului cu chitanta aferenta. Nu va puteti duce direct la Monitorul Oficial sa dati anunt, trebuie neaparat formularul de mai sus (bilet de trimitere) de la RAR (partea de sus o completati voi, partea de jos o completeaza la RAR la Informatii). Anuntul la Monitor m-a costat 21 de lei si, pentru ca l-am dat pana in ora 16, l-am putut ridica a doua zi (2.6 lei) intre 15:00 si 16:00. Sa ii faceti copie neaparat, pentru ca originalul il lasati la RAR.

Pasul 3:

Va duceti la Politie in Pipera. Taxa pentru verificare acte la Politie este de 4 lei, exista un CEC in incinta DRPCIV, dar atentie ca daca locuiti in sectoarele 1, 2 sau 6, nu puteti plati aici aceste taxe, va trebui sa gasiti un CEC in sectorul de care apartineti. Totodata, dimineata e super coada… Daca reusiti sa platiti dinainte, in alta parte, castigati timp.Important! Se fac copii xerox dupa act identitate, talon, si formularul special pentru Politie dupa ce se va completa. Se face un dosar cu formularul special (completat de Politie), taxa, copie act identitate, copie talon, copie formular special la ridicari acte inmatriculare. Depunerea actelor pentru duplicat C.I.V. se face la ghiseul 45 sau la ghiseul 39. Aveti grija sa va scrie pe cererea aceea rosie in partea de jos seria si numarul cartii vechi (va trebuie la RAR). Pentru cei cu talon vechi, sa cereti seria de motor la ghiseu ca pe taloanele vechi nu scrie, insa pe cele noi se afla aceasta informatie.

Pasul 4:

A doua zi dupa ce s-a dat anuntul la Monitorul Oficial se merge iarasi la Monitorul Oficial pentru cumpararea Monitorului Oficial cu anuntul de pierdere. Se merge cu chitanta si partea anuntului la biroul unde s-a dat anuntul intre 15:00-16:00 pentru a va da numarul anuntului. Dupa ce vi s-a scris numarul anuntului pe foaie se merge la caserie pentru cumpararea Monitorului Oficial (2.6 lei). Cautati in Monitorul Oficial cumparat sa vedeti daca apare anuntul de pierdere.

Pasul 5:

Se merge la RAR cu urmatoarele acte: Talon, Monitorul Oficial cu anuntul de pierdere, formular special de la Politie si copie act identitate. La RAR Grivita programul este de la 8-12, duplicatul CIV costa 90 de lei si vi se elibereaza in 15 minute. Atentie, incasarea taxei si eliberarea actelor se fac in hala aceea mare unde e linia de verificari ITP. Sunt 4 ghisee pe stanga: acolo platiti taxa si tot acolo ridicati si noua carte a masinii. Cele 15 minute le petreceti in sala de asteptare. Apropos, pentru ca eu am avut nelamuriri si poate au si altii – duplicatul CIV este impropriu numit „duplicat”, pentru ca este practic o carte noua, cu serie si numar noi, pe care este o simpla mentiune ca documentul reprezinta duplicat la vechea carte. Deci, din pacate, eliberarea acestui duplicat OBLIGA si la schimbarea talonului… Nu este ceva facultativ.

Pasul 5:

Se merge iarasi la Politie cu: carte identitate vehicul (original + copie), talon (original), act identitate (original + copie), asigurare (original + copie, posibil sa nu va ceara, dar e specificat pe lista – mie nu mi-au cerut), taxa talon (37 RON la CEC). Se ia un bon de asteptate la inmatriculari (se asteapta in functie de noroc, unii au stat de la 14 – 19:30) si se depun actele. Daca depunerea actelor se face pana la ora 18:00 se poate ridica talonul nou si cartea de identitate vehicul la ora 20:00. Daca nu se depun actele pana la ora 18:00 se ridica actele a doua zi (actele se ridica cu actul de identitate).

Depunerea actelor pentru talon nou se face la ghiseul 21-35 (oricare) – sunt usor de vazut, au niste cozi IMENSE la care din pacate se sta foarte mult. Eu m-am dus dimineata si am stat doar 2 ore, dar am auzit de timpi mai mari pe seara. Va trebuie o cerere tip pe care o luati de la informatii (nu trebuie sa completati si pe spate, ci doar cererea de inlocuire a talonului). Dupa ce depuneti actele, noul talon va fi gata in aproximativ 2 ore. Pentru cei cu procura, atentie ca e nevoie de ea sau de copie dupa ea pentru ridicarea talonului. Pentru ridicari pesoane fizice mergeti la ghiseul 45.

Toti pasii trebuie urmati de catre proprietar, daca vreti sa se ocupe altcineva decat proprietarul trebuie sa-i faceti procura la Notar. La RAR nu este obigatorie prezenta autovehiculului, cu toate ca pe formularul special scrie ca trebuie sa te prezinti cu autovehiculul.Per total, daca totul merge fara probleme, puteti scapa in 2-3 zile.

Alte sfaturi pentru a obtine acest duplicat CIV in mod eficient si rapid, fara timpi morti:

Va recomand sa va faceti cate 3-4 copii dupa tot ce aveti, completati sau vi se da chitanta. Xeroxati mai ales procura, daca aveti asa ceva (am lasat ambele originale si doua copii in total pe unde am fost – masina este pe numele tatalui meu si din pacate, CIV-ul s-a pierdut din vina mea asa ca a trebuit sa.. ma descurc). Exista XEROX vizavi de DRPCIV, cum traversati Pipera, e 60 de bani copia.Totodata, pentru cei cu procura, atentie ca peste tot trebuie sa utilizati datele proprietarului, cu exceptia cererii pentru duplicatul CIV de la RAR – acolo in cerere solicitati in numele propriu iar mai jos e un spatiu pentru specificarea proprietarului de drept al autovehiculului.

PENTRU CEI CU PROCURA: Am lasat un original la RAR la ridicarea duplicatului si un original la depunerea actelor pentru noul talon. Copii dupa procura am lasat la depunerea actelor pentru CIV la Politie si la ridicarea talonului. (Deci sa aveti 2 cu 2 cel putin).

APROPOS: Nu am avut nevoie de masina nicaieri – nici la RAR nici la Politie, deci daca aveti ITP expirat, o puteti lasa linistiti acasa. Daca stati prost cu banii, cu metroul se ajunge bine (statia Aurel Vlaicu dupa care pe jos, pe langa pod – e ceva de mers, dar pentru un student e mai ieftin decat cu taxi-ul.Nici de RCA nu m-a intrebat nimeni nimic, deci nu va apucati sa dati bani si pe RCA pe 6 luni pentru ca e degeaba.

DACA AVETI ITP-UL EXPIRAT:Nu va grabiti sa ii faceti ITP-ul in aceeasi zi – dureaza 24 de ore pana ce noua carte a masinii apare in baza de date nationala a RAR-ului. Eu m-am dus seara, in aceeasi zi, si s-a speriat un pic inspectorul cand dadea search-uri si nu aparea nimic.Acestea fiind zise, bafta sa scapati repede!  si… pentru cei care n-au patit-o, nici nu va doresc, asa ca mare grija sa nu pierdeti cartea masinii, e multa alergatura pentru ceva atat de banal…

Succes!

 

Later edit: am gasit vechea carte a masinii intre timp, se pierduse cu alte acte in alte dosare… mare atentie pe unde o rataciti, ca e grav sa umblati atat de mult. Iar mentiunea „duplicat CIV” nu arata bine atunci cand vreti sa vindeti masina.

23 Comments

 1. razvan razvan

  La punctul 3 iti trebuie si monitorul oficial !!!! am fost ieri si mi la cerut !!!! daca este pe firma masina ai nevoie si de delegatie , daca e nevoie, si copie CUI . Ar fi bine sa faci copie dupa toate actele , chiar de mai multe ori , si clar dupa formularu rosu , color . La RAR trebuie alta delegatie , ca prima este oprita la politie si nu merge copie .

  Pentru alte nelamuriri aveti numar de infirmati RAR , folositil sa nu face-ti drumuri degeaba.

 2. razvan razvan

  Acum citesc mai bine , in noembrie 20014 monitorul este 4 lei , sa dublat pretu in cateva luni dao dracu de treaba , la rar am stat o ora si 20 de min …

  • cristina cristina

   s-a facut 4 lei monitorul? wow, ce crestere rapida… la RAR a fost aglomerat? sau de ce a trebuit sa stai atat?

   • razvan razvan

    A fost la fel de aglomerat cum a fost si in prima zi , cand am luat formularu rosu si monitor . Cam 50 de persoane au fost , 3 foi , parca , A3 trase la imprimanta 4 lei , la si oprit la RAR 🙁 . Greu merge treaba la noi , multi nepasatori , indiferenti fara chef de munca . Sa nu mai zic de aia 5 lei taxa de timbru , m-au trimes la trezorarie de acolo la taxe si impozite si de la impozite ma trimetea iar la trezorarie , bine ca am intrat mai tare in ea putin si mi-a facut plata ….

    • cristina cristina

     alergatura mare.. toata experienta te face sa regreti ca te-ai nascut.

  • cristina cristina

   apropos, vezi ca toata tevatura asta nu e documentata din iulie 2014 ci din iulie 2012, atunci mi-am pierdut eu cartea masinii. am postat mai tarziu despre ce trebuie facut, dar multi pasi au ramas la fel din cate am inteles. ma bazez pe voi, cei care cititi, sa spuneti daca mai sunt chestii noi care au aparut intre timp.

 3. claau claau

  deci cu foaia aia rosie pe care scrie registrul auto roman se merge la politie cu ea ?

  • cristina cristina

   Da, se merge la politie sa iti scrie pe ea vechiul numar al cartii. Sa ii faci niste copii neaparat, ca din cate imi aduc aminte ti se va opri la RAR. Nu mai stiu exact, a trecut ceva vreme de cand am facut asta…

 4. Am luat cartea de la R.A.R si acum trebuie sa merg la prefectura, se va schimba si talonul sau numai se va completa cartea?

  • cristina cristina

   trebuie inlocuit si talonul, din pacate…

   • Si aici cat mai dureaza? De azi pe maine sau?

    • cristina cristina

     „Daca depunerea actelor se face pana la ora 18:00 se poate ridica talonul nou si cartea de identitate vehicul la ora 20:00. Daca nu se depun actele pana la ora 18:00 se ridica actele a doua zi (actele se ridica cu actul de identitate).”

 5. Nu sunt din Bucuresti :d, ce fel de acte mai trebuie depuse si aici ca cred ca o sa fac cu capul la cat am umblat saptamana asta…

 6. gaby gaby

  Daca am pietduc civ-ul care nu e pe numele meu dar in schimb am factura de vanzare/cumparare care a trecut termenul de 30zile… Am nevoie de propietarul din talon?

 7. anna anna

  buna ziua am si eu o mare rugaminte la voi ! am cumparat o masina inmatriculata in ro din strainatate si am pierdut talonul mic al masinii ! am incercat sa iau legatura cu proprietarul masinii dar din pacate a vandut apartamentul si e plecat din romania ! cum pot face un duplicat talon mic ? va multumesc frumos masina e oprita de 6 luni in strainatate am incercat pe la ambasade pe la notari dar toti vor proprietarul 🙁

 8. alexandru alexandru

  buna cristina, acum cativa ani am cumparat o masina,si cand spun cumparat…bani jos , mam urcat in masina si viteza acasa. Problema este in felul urmator…am pierdut cartea de identitate a masini, cum fac sa scot alta tinand cont ca nu eu figurez in acea carte?

 9. Razvan Razvan

  Buna Cristina, ai idee cum se cheama taxa care trebuie platita la Politie? Ei nu sunt in stare sa-mi spuna decat ca trebuie platita la primaria de care apartii, iar eu as vrea sa o platesc online, intr-un cont de trezorerie

  • cristina cristina

   Buna, la care te referi? Taxa verificare acte sau Taxa duplicat CIV? Eu as merge pe pasii clasici, sincer, ca e posibil sa ramai cu banii dati online si sa nu rezolvi problema.

 10. Razvan Razvan

  Pai e o taxa de 5 RON de la Politie care trebuie platita la Primarie. Cred ca e de verificare acte.
  De duplicat ar trebui platita la RAR

  • cristina cristina

   Hmm, e ciudat, eu am platit taxa aia de 5 RON direct la Politie parca…

 11. Claudia Claudia

  Buna Cristina!!! Ma poti ajuta te rog , poate ai modelul de procura care l-ai facut la notar, noi sintem din Rep. Moldova, aici nu fac asa ceva, procura o putem face doar la sectia consulara, acolo ne-au spus ca se scrie in forma libera. Habar nu am ce instante trebuie incluse sau ce operatiuni ca sa nu fim intorsi inapoi, facem ceva distanta pina in Romania. Multumesc !!!

 12. Cornel Cornel

  Buna! Mi-am pierdut cartea de indentintitate a masini si de la remorcă. Nu stiti cat mar costa?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.