by

Ce trebuie sa stii inainte sa zbori cu KLM

Saptamana trecuta am fost intr-o scurta delegatie in Germania. Cheltuielile fiind decontate de firma la care lucrez, nu mi-a stat in putere sa aleg mai mult decat zilele zborului. Evident, a fost ales cel mai ieftin bilet, cu escala in Amsterdam Schiphol. Au fost si parti OK, dar si parti mai putin OK cu zborurile KLM. Pe scurt, iata ce trebuie sa stiti daca zburati cu KLM in viitorul apropiat:

  • cei care fac checkin online sunt dezavantajati fata de cei care fac checkin direct la aeroport, desi ar trebui sa fie invers. Jumatatea din fata a avionului este pre-booked de catre companie, iar  locurile disponibile la checkin-ul online sunt cele mai proaste locuri (spate, langa baie).
  • locurile de la iesirile de siguranta, adica cele cu mai mult loc, costa in plus (15-30 de euro), desi ar trebui sa nu coste deloc (atunci cand stai acolo nu a trebui sa fie un capriciu ci iti asumi o responsabilitate in caz de urgenta).
  • fiecare centimetru conteaza: bagajul meu avea 3 cm in plus si, apreciat ochiometric, mi-a fost zis pe un ton destul de agresiv ca „e imeeeens”, dupa care am fost pusa sa il introduc in cadrul metalic care verifica dimensiunile acceptate. Cine ma cunoaste stie ca nu agreez deloc certurile in public, „tiganiile” asa cum sunt ele denumite popular, asa ca n-am stat sa ma chinui acolo sa indes bagajul, nu imi place sa fiu penibila, asa ca i-am zis insotitoarei de bord ca „Nu are rost, il puteti duce la cala”.
  • biletele normale vin fara bagaj la cala, dar daca esti membru Flying Blue, ai un bagaj de cala gratuit la orice zbor Sky Team (Tarom, Air France, KLM). Mare i-a fost dezamagirea insotitoarei de bord cand a vazut ca bagajul pentru care m-a „certat” nu aduce niciun ban in plus! Ca idee, bagajul de cala costa 30 de euro, sau 15 euro daca il comanzi odata cu biletul.
  • la bord erau multi pasageri care aveau bagaje mult mai mari decat ale mele, dar se pare ca scapasera necertati; oricum, nu prea era loc pentru bagaje, de abia mi-am indesat ghiozdanul intre doua trollere gigant in compartimentele superioare.
  • escalele sunt facute sa nu ai sanse sa le prinzi decat daca esti atlet de performanta. Avionul a aterizat la Amsterdam cu 15 minute intarziere, lasandu-ne doar 15 minute sa ajungem la poarta din capatul celalalt al aeroportului Schiphol (si e ceva de mers). Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi insemnat sa fi pierdut avionul la momentul respectiv…
  • gustarile sunt mici, dar dese si OK. pe primul segment am avut sandwichuri (branza si pesto) si un desert la alegere (batoane ciocolata sau granola), iar pe al doilea am avut nachos. Bautura este la discretie, nu exista probleme – Cola, Schweppes, vin alb/rosu, apa plata/minerala, cafea, ceai, Heineken.
  • mare atentie la schimbarile de ultima ora, KLM le face fara retineri: in ultimele minute inainte de boarding am fost anuntati ca ni s-a modificat poarta de boarding, era cat pe ce sa ma imbarc spre Barcelona, dar m-a oprit la timp o insotitoare atenta. N-ar fi stricat o vizita la Barcelona, ce-i drept 🙂

Per total, echipajul de bord a contrabalansat prin atitudinea prietenoasa cu pasagerii, dar nu stiu daca voi mai zbura cu KLM pe viitor. Pe cont propriu sigur imi voi lua un bilet fara escala, sau daca nu pot altfel, cu o escala mai lunga (macar 1 ora, pentru orice eventualitate).

Zbor placut!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.