Sectiunea de antreprenoriat a virgin.com a publicat la inceputul lunii o colectie de orase care sunt considerate cele mai bune startup hub-uri la nivel global. Colectia este inca in lucru, dar printre acestea se afla orase precum New York, Berlin, Stockholm sau Londra, carora li se alatura mandru si orasul Bucuresti. Ce este surprinzator, uitandu-de la aceasta lista, este ca nu a fost inclus si orasul Tel Aviv, care este un adevarat mamut al startup-urilor web (a se vedea Babylon Ltd. sau Perion Network Ltd.), plus alte startup-uri ce s-au extins pe piata americana si continua acest val al micilor companii cu mici, dar inovatoare produse.
Asta inseamna ca Bucurestiul a indeplinit criteriile virgin.com pentru a fi suficient de interesant pentru antreprenorii care doresc sa isi extinda afacerile in Europa si/sau sa demareze noi afaceri intr-un mediu ideal cresterii si dezvoltarii lor accelerate.
Cum se prezinta Bucurestiul in calitate de capitala a startup-urilor?
Populatia: 1.9 milioane
Avantaje: costuri operationale mici si potential intelectual ridicat
Dezavantaje: sprijin scazut la nivel legislativ pentru antreprenori / startup-uri
Costuri: mici. Electricitatea, spatiul si utilitatile sunt de patru ori mai scazute decat in Europa de Vest.
Asteptari: Conexiune Internet excelenta, procese eficiente de accelerare si incubare, insa mai rara finalizarea produsului.
Asta imi spune mie ca avem super potential, dar inca avem probleme la anumite capitole, precum cel al seriozitatii (altfel de ce ar fi rara „finalizarea produsului”?). Problemele ar mai fi si la nivel politico-economic, mai ales gandindu-ne ca startup-urile nu au nici o reglementare care sa incurajeze dezvoltarea lor. Sa nu intram deci in traditionalele polemici legate de taxe si impozite, precum si dificultatea raportarii contabile.
Alison Coleman, jurnalist al virgin.com, scrie un articol despre Bucuresti numit The world’s best start-up hubs: Bucharest, Romania.
Ea trateaza, pe scurt:
- trecutul politico-economic care a fortat dezvoltarea unei culturi a startup-urilor bazate pe autonomie si aptitudini tehnice auto-invatate;
- existenta a 212 startup-uri inregistrate pe site-ul RomanianStartups.com;
- internetul de mare viteza (locul cinci in lume);
- aplicatia mobuy, prima aplicatie mobila tip discount and cashback, sprijinita de Vodafone;
- aparitia multiplelor conferinte de nisa, care incurajeaza networking-ul;
- birocratia si funding-ul;
Un articol foarte interesant, care poate fi imbunatatit de catre oricine lucreaza in bransa. Poate ar fi interesant sa adunam candva toate avantajele si dezavantajele unui business in Bucuresti, sa vedem daca intr-adevar avem o mina de aur sau nu.