Skip to content

Am pierdut cartea masinii: ce trebuie sa fac pentru a-mi scoate duplicatul CIV?

In iulie 2012 am pierdut cartea masinii. Constat acum, dupa ce am trecut prin toata procedura de a-mi scoate un duplicat, ca este cel mai pretios act al masinii, unul pe care daca il pierzi trebuie sa te pregatesti sufleteste pentru niste zile de nervi.

Site-ul RAR nu este foarte de ajutor: http://www.rarom.ro/

Am avut noroc cu post-ul de aici, insa este destul de vechi, asa ca am postat si eu in continuare cu info la zi: http://www.daciaclub.ro/lofiversion/index.php/t115014.html

Bun, deci care sunt pasii pentru a scoate un duplicat al cartii de identitate a vehiculului in 2012, in cazul in care am pierdut cartea masinii?

1. Nu va puteti duce direct la Monitorul Oficial sa dati anuntul, trebuie neaparat formular (bilet de trimitere) de la RAR (partea de sus o completati voi, partea de jos o completeaza la RAR la Informatii). Anuntul la Monitor m-a costat 21 de lei si, pentru ca l-am dat pana in ora 16, l-am putut ridica a doua zi (2.6 lei) intre 15:00 si 16:00. Sa ii faceti copie, ca originalul il lasati la RAR.

2. Taxa pentru verificare acte la Politie este de 4 lei, exista un CEC in incinta DRPCIV, dar atentie ca daca locuiti in sectoarele 1, 2 sau 6, nu puteti plati aici aceste taxe (niste impedimente politice acum, declansate de schimbarea primarilor, care probabil se vor rezolva repede, sau cel putin asa ziceau doamnele de la ghiseu). Totodata, dimineata e super coada… Daca reusiti sa platiti dinainte, in alta parte, castigati timp.

3. Depunerea actelor pentru duplicat C.I.V. se face la ghiseul 45 sau la ghiseul 39. Aveti grija sa va scrie pe cererea aceea rosie in partea de jos seria si numarul cartii vechi (va trebuie la RAR). Pentru cei cu talon vechi, sa cereti seria de motor la ghiseu ca pe taloanele vechi nu scrie, pe cele noi se afla aceasta informatie.

4. La RAR Grivita programul este de la 8-12, duplicatul CIV costa 90 de lei si vi se elibereaza in 15 minute. Atentie, incasarea taxei si eliberarea actelor se fac in hala aceea mare unde e linia de verificari ITP. Sunt 4 ghisee pe stanga: acolo platiti taxa si tot acolo ridicati cartea masinii. Cele 15 minute le petreceti in sala de asteptare (o cusca in care stau cei pedepsiti, izolati de lume, si asteapta sa fie chemati). Apropos, pentru ca eu am avut nelamuriri si poate au si altii – duplicatul CIV este impropriu numit “duplicat”, pentru ca este practic o carte noua, cu serie si numar noi, pe care este o simpla mentiune ca reprezinta duplicat la vechea carte. Deci, din pacate, eliberarea acestui duplicat OBLIGA si la schimbarea talonului… Nu este ceva facultativ.

5. Depunerea actelor pentru talon nou se face la ghiseul 21-35 (oricare) – sunt usor de vazut, au niste cozi IMENSE la care din pacate se sta foarte mult. Taxa pentru talon nou este de 37 de lei. Eu m-am dus dimineata si am stat doar 2 ore, dar am auzit de timpi mai mari pe seara. Va trebuie o cerere tip pe care o luati de la informatii (nu trebuie sa completati si pe spate, ci doar cererea de inlocuire a talonului). Dupa ce depuneti actele, noul talon va fi gata in aproximativ 2 ore. Pentru cei cu procura, atentie ca e nevoie de ea sau de copie dupa ea pentru ridicarea talonului. Pentru ridicari pesoane fizice mergeti la ghiseul 45.

Alte sfaturi:
Va recomand sa va faceti cate 3-4 copii dupa tot ce aveti, completati sau vi se da chitanta. Xeroxati mai ales procura, daca aveti asa ceva (am lasat ambele originale si doua copii in total pe unde am fost – masina este pe numele tatalui meu si din pacate, CIV-ul s-a pierdut din vina mea asa ca a trebuit sa… ma descurc). Exista XEROX vizavi de DRPCIV, cum traversati Pipera, e 60 de bani copia.
Totodata, pentru cei cu procura, atentie ca peste tot trebuie sa utilizati datele proprietarului, cu exceptia cererii pentru duplicatul CIV de la RAR – acolo in cerere solicitati in numele propriu iar mai jos e un spatiu pentru specificarea proprietarului de drept al autovehiculului.

PENTRU CEI CU PROCURA: Am lasat un original la RAR la ridicarea duplicatului si un original la depunerea actelor pentru noul talon. Copii dupa procura am lasat la depunerea actelor pentru CIV la Politie si la ridicarea talonului. (Deci sa aveti 2 cu 2 cel putin).

APROPOS: Nu am avut nevoie de masina nicaieri – nici la RAR nici la Politie, deci daca aveti ITP expirat, o puteti lasa linistiti acasa. Daca stati prost cu banii, cu metroul se ajunge bine (statia Aurel Vlaicu dupa care pe jos, pe langa pod – e ceva de mers, dar pentru un student e mai ieftin decat cu taxi-ul )
A, si nici de RCA nu m-a intrebat nimeni nimic, deci nu va apucati sa dati bani si pe RCA pe 6 luni si d-astea ca e degeaba.

DACA AVETI ITP-UL EXPIRAT:
Nu va grabiti sa ii faceti ITP-ul in aceeasi zi – dureaza 24 de ore pana ce noua carte a masinii apare in baza de date nationala a RAR-ului. Eu m-am dus seara, in aceeasi zi, si s-a speriat un pic inspectorul cand dadea search-uri si nu aparea nimic in baza de date…

Acestea fiind zise, bafta sa scapati repede! si… pentru cei care n-au patit-o, nici nu va doresc, asa ca mare grija sa nu faceti ca mine, eu am pierdut cartea masinii si am concluzionat ca e prea multa alergatura pentru ceva atat de banal…

One Comment

  1. […] am un impuls de a afla ce si cum, care e procedura, pana la cel mai mic detaliu. Asa am facut cand am obtinut duplicatul CIV pentru masina sau cand am documentat procesul de obtinere a vizei de turist […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.