Skip to content

Cum completezi corect o constatare amiabila de accident (actualizat 2024)

Printre cele mai multe vizite de pe blogul meu ajung pe aceasta pagina despre „completare amiabila„, „amiabila model” sau „model amiabila„. Apreciez pe toti cei care imi acorda credit, deci daca repostati poza de mai jos, va rog sa adaugati macar un link spre acest articol cu mentiunea „preluat de pe cristinastoica.ro„. Multumesc!

In 2017, cu cateva zile inainte de sarbatori am avut un accident usor care s-a incheiat cu o constatare amiabila de accident. Mi-a fost dificil sa gasesc pe internet cum se completeaza corect o constatare amiabila de accident, caci nu mai avusesem ocazia sa completez un formular de acest gen, iar instructiunile de pe formularul de constat amiabil nu contin regulile din practica reala, asa ca m-am hotarat sa impartasesc cu voi aceste informatii, in urma greselilor pe care le-am facut in situatia mea. Deci iata cum se completeaza corect o constatare amiabila de accident:

Pasul 1: Atentie, un aspect deosebit de important: daca accidentul este soldat cu victime, daca au fost lovite elemente ale spatiului public precum un refugiu sau un stalp, sau daca au fost trei sau mai multe masini implicate, este ilegal sa faceti constatare amiabila, deci va trebui sa sunati sau sa va duceti direct la politie, in functie de situatie.

Pasul 2: Retineti ora si locul accidentului, numele strazilor din apropiere, precum si pozitia masinilor la locul accidentului. Daca puteti face poze, cu atat mai bine.

Pasul 3: In practica, de obicei vehiculul A este vehiculul vinovatului, iar vehiculul B este vehiculul pagubitului. Regulile/legea nu precizeaza acest lucru, dar asiguratorii sunt obisnuiti astfel, si le este mai usor atunci cand proceseaza actele sa tina cont de aceasta ordine. La rubrica „Observatii” se specifica acest aspect.

Pasul 4: In prima parte a formularului se completeaza datele de pe RCA/talon, iar in a doua parte datele soferilor.

Pasul 5: Pagubitul ramane cu originalul, adica pagina 1 a formularului, iar vinovatul ia pagina 2. Cu pagina 1 se poate proceda la deschiderea unui dosar de dauna la societatea de asigurari, iar acolo fiecare asigurator are reguli diferite, deci trebuie sa va interesati la fiecare in parte.

Iata si un exemplu de constatare amiabila, click pe imagine pentru a o mari:

Exemplu formular constat amiabil
Model constatare amiabila

7 Comments

  1. Sabin Barbu Sabin Barbu

    De mare ajutor. Toate cele bune! Multumim

  2. Octav Octav

    Nu sunt de acord cu acel „pas 3” . Nu are importanta cum sunt scrise datele vehiculelor implicate in eveniment, atata timp cat formularul este completat corect. Daca ati citit legislatia, formularul de constatare amiabila de accident este un cumul de elemente din care se stabileste vinovatia si nu mereu sunt luate in considerare lucrurile scrise la rubrica „observatii”. Asiguratorul poate acorda culpa comuna, chiar daca una din cele doua parti implicate isi recunoaste „vinovatia”.

    • cristina cristina

      Nici eu nu sunt de acord, dar daca asiguratorul a zis sa scriu asa ca „asa se scrie”, n-am stat sa ma tocmesc…

      • Stelian Stelian

        Si daca nu recunoaste ca e vinovat,ce mai scriu atunci?Eu nu am scris nimic la observații.

        • cristina cristina

          Pai „amiabila” inseamna ca ambii trebuie sa fie de acord cu privire la care e vinovat. Daca nu recunoaste, nu puteti sa faceti amiabila, ci trebuie sa mergeti la politie sa decida ei la cine e vina in functie de circumstante. Numai ca o sa isi incaseze si niste puncte si vreo amenda daca e vina la el, sa se gandeasca bine totusi daca risca asta. Aveti nevoie si de masini, va face un proces verbal si cu el va duceti la asigurari / service, in functie de procedura fiecarei firme.

  3. Liliana Goga Liliana Goga

    A ți mai auzit, ca dupa ce primesti aviz de reparație de la inspectorul de Daune, firma asiguratoare sa ti trimită înștiințare ca refuza plata reparație ?

    • cristina cristina

      Dim fericire nu am patit si nu stiu pe cineva sa fi patit asa ceva. Sper sa puteti rezolva… Au dat macar un motiv de refuz?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.